Warto wiedzieć
Uzdatnianie wody ? proces polegający na doprowadzeniu zanieczyszczonej wody do stanu czystości wymaganego dla danego zastosowania.
Skład elementarnych procesów uzdatniania wody dobiera się zgodnie z zastosowaniem produktu finalnego. Głównymi metodami pozyskiwania wody uzdatnionej są:
odżelazianie
zmiękczanie, np. zmiękczanie jonitowe
demineralizacja, np. poprzez destylację
filtracja ? mineralna, węglowa, mechaniczna
dezynfekcja ? chemiczna (ozonowanie, chlorowanie, fluorowanie), promieniowaniem UV
odwrócona osmoza (RO)
aeracja
Wodę uzdatnia się dla potrzeb komunalnych (woda wodociągowa, woda pitna), przemysłu (woda przemysłowa, w szczególności spożywczego), medycyny i farmacji.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Uzdatnianie_wody
Kwestia ekologii
Współczesny sprzęt AGD jest dość oszczędny. Dotyczy to również urządzeń używających wody - czyli pralek i zmywarek.
Jednak jeżeli leżą na nam sercu kwestie ekologiczne, musimy się zastanowić nad tym, jakich detergentów używamy. Tak naprawdę jedynymi z bardziej szkodliwych dla środowiska, są środki piorące. Zawierają między innymi fosforany, które są odpowiedzialne za rozrost glonów, co może być przyczyną problemów w ekosystemie.
Mineralna, a może z kranu?
Pierwszy mit - woda która leci z kranu nie nadaje się do picia. A prawda jest taka, że się nadaje - MUSI spełniać określone wymagania i normy, woda z kranu JEST WODĄ PITNĄ. A co ciekawsze - zdarza się, że posiada lepszy skład (więcej minerałów) niż woda którą kupujemy. Faktem jest, że to zależy od regionu Polski, dlatego trzeba sprawdzić skład naszej wody z krany i zrezygnować z picia tej w butelkach.
Drugi mit - woda mineralna to każda woda butelkowania. NIESTETY NIE. Większość wody butelkowanej ma bardzo małą ilość składników mineralnych, są to tzw. wody źródlane. Jak pisałam wyżej - często woda z kranu ma ich więcej. Woda mineralna zaczyna się od ok. 800 mg minerałów na litr. Czytaj etykiety.